Bomen maken muziek tijdens concert Talking Trees

Bomen maken muziek. Zaterdagavond 19 augustus heb ik het concert Talking Trees by Bert Barten bijgewoond. Gehouden in het landschapspark Mien Ruys te Bergeijk. Een eind rijden maar absoluut de moeite waard. Bijzonder! En omdat ik deelneem aan de tentoonstelling over Mien Ruys die 1 oktober opent in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem extra leuk natuurlijk.

 

Fascinerende geluiden…hoorbare verschillen tussen de acht maanden waarin de bomen actief zijn en de verschillende data van de sapstromen, fotosynthese, gassen en vochtigheid die via sensoren werden gemeten. Van 2 bomen naast het podium live door musici omgezet naar geluid. Onder begeleiding van een ‘achtergrondkoor’ met soortgenoten uit Brazilië, Polen, België en China. Van deze bomen werden de digitale metingen van het afgelopen jaar gebruikt die i.s.m. de universiteiten van Wageningen en Gent zijn gemaakt.

 

Omdat in de natuur alles langzaam gaat (een boom ‘ademt’ maar één keer per dag) is alle data voor het concert gecomprimeerd naar 90 minuten. Vooral met ogen dicht luisteren of turend naar de boomkronen bracht een bijzonder contact met het leven van bomen.

 

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Talking Trees. Een samenwerkingsverband tussen kunstenaars, muzikanten en wetenschappers die als doel hebben om mensen en de natuur weer met elkaar te verbinden.

Wil jij iets met bomen of beplanting doen, maar weet je niet hoe? Ik kan je helpen.