Kunst Is Dichterbij dan je Denkt

Wat is tijd en hoe kun je er doorheen reizen?  Vandaag ben ik met kinderen van groep 3 op ontdekkingstocht geweest in het Tempobos in Almere. Superleuk! In dit levend kunstwerk wordt elk jaar 1 boom aangeplant. De excursie is onderdeel van KIDD, een doorlopende leerlijn kunst en cultuur voor het basisonderwijs in Almere. Samen met vijf pilotscholen en culturele instellingen uit Almere ontwikkelt Theatergezelschap De Bonte Hond de leerlijn Kunst is Dichterbij dan je Denkt (KIDD); een samenhangend programma  dat aansluit bij de kerndoelen Kunstzinnige Oriëntatie. KIDD wordt ontwikkelt in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit.

 

Met de masterclasses bezoeken alle kinderen van groep 3 in de maand juni het Museumbos en leren zij over het begrip tijd. Samen met beeldend kunstenares Chantal de Wolde maken ze op locatie een tijdscapsule. Hoe die er uit komt te zien, is aan de leerlingen. Ze timmeren en bouwen samen een kunstwerk. Daarnaast bezoeken ze In Tempo: een kunstwerk waarbij ieder jaar een nieuwe boom wordt geplant. Natascha van den Ban begeleidt als één van de drie docenten een aantal van deze masterclasses, afgewisseld door Boto van der Meulen en Bieke van Hees.

 

Het Tempobos maakt deel uit van het Museumbos. Verschillende (landschaps-)architecten en kunstenaars hebben hier een aantal percelen vormgegeven met als doel om de bezoekers uit te dagen om zich te verhouden tot de stad waar ze vandaan komen en om hun ideeën over cultuur en natuur te onderzoeken. Op één van de percelen ligt het Tempobos dat ontworpen is door Boto van der Meulen. Hij wil in het Tempobos “de tergend langzame groei van het bos tegenover de snelle groei van de stad stellen”.  Meer informatie over dit prachtige programma vindt je op www.kunstisdichterbijdanjedenkt.nl