Curriculum van de natuur

04-03-2020

Buitenschool

Metaal Kathedraal start in april met een lesprogramma voor de allerkleinsten onder ons. We zullen altijd buiten zijn in de buitenschool. In deze lesprogramma’s is de natuur onze grootste leermeester. We ontwikkelen onderwijs om in de basisbehoefte van een kind de waarden van het bestaan mee te geven vanuit de kracht, kennis en kunde van de natuur.

 

Het Curriculum van de natuur

Een jaar lang gaan kids van 4 tot 7 iedere donderdagmiddag op avontuur onder begeleiding van Natascha van den Ban. Met de natuur als gids voor leren. Tijdens deze lessen wordt de natuur herontdekt, onderzocht en bejubeld. We volgen de seizoenen en werken geïnspireerd door de honderd verhalen van een kind (Reggio Emilia), Forest school-principes en de creatiespiraal van Marinus Knoope. Je leert actief te luisteren naar de geniale natuur. De waarden van het leven zoals schone lucht, water, gezonde bodem, voedsel en biodiversiteit, maar ook heldere communicatie, gevaar, veiligheid, (zelf-)vertrouwen en aarding worden ervaren en eigen gemaakt. Elk kind wordt vanuit de eigen natuur benaderd en uitgedaagd om met de eigen authenticiteit en kracht (talenten en intelligentie) zich te verbinden met de natuur waardoor elk kind waardes als schoonheid, verwondering, diversiteit, empathie, samenwerking, creëren en intuïtie meekrijgt en ontwikkelt.

De lesstof wordt door Natascha van den Ban gegeven vanuit haar praktische kennis van ecologische intelligentie, ecosystemen en het natuurlijke zelfherstellende en helende vermogen. Deze wijsheid wordt door kinderen eigen gemaakt vanuit de dialoog en interactie met elkaar en de natuur. Zo is deze altijd in beweging en vernieuwend.

Natascha van den Ban is tuin- en landschapsarchitect, coachend docent en ECOintention Practioner. Zij geeft les aan de opleiding Urban Green Development (Wellant mbo) en Center for ECOintention. De afgelopen 8 jaar gaf zij tevens les aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Zij is daarnaast betrokken bij Waterschool Utrecht in de ontwikkeling van curriculum voor 3+.

 

Metaal Kathedraal zet hiermee de eerste stappen om het luisteren van kinderen naar de volwassenwereld om te keren en met kinderen manieren te creëren waarop de volwassenwereld meer naar de kinderen gaat luisteren. Dus leer van je kinderen en van wat zij mee naar huis nemen! Ga met hun op avontuur.
Tijdens TisMis op Zondag is er ook een rijk aanbod van workshops waarmee je met je kind op pad kan gaan en kan leren over (onze) natuur.

Proefles: 9 en 23 april

Ouders kijken vanaf de zijlijn mee! We geven vooraf en erna graag meer informatie over het lesprogramma. Daarna kun je je voor 10 lessen inschrijven. Je kunt je voor €25,00 online inschrijven voor deze proef- en ruikmiddag.

Data en info lessen ‘Curriculum van de natuur’

De lessen zijn donderdagmiddag. De les start om 14.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Lesdagen tot de zomervakantie: 7 mei, 14 mei, 21 mei, 28 mei, 4 juni, 18 juni, 25 juni, 2 juli, 9 juli en 16 juli. Je kunt je voor de hele reeks inschrijven via onze online ticketshop. De kosten voor 10 lessen bedragen €250 dit is inclusief materialen, biologische snacks en drinken. De lessen van Natascha worden gegeven op ruig terrein op en rond Metaal Kathedraal. Ouders zorgen dat hun kinderen goed gekleed zijn met goede en waterdichte schoenen, warm en beschermd tegen regen. Een rugzakje meedragen met eten voor de middag. De kinderen die zich aanmelden zijn tussen de leeftijd van 4 en 7 jaar. De groep is maximaal 15 kids groot. Kinderen kunnen zichzelf goed verstaanbaar maken en zijn gezond van lijf en leden.

Inschrijven kan via deze link