2 Binnenhoven te Brandevoort

Ontwerp en uitvoering

In dienst van Paul van Beek landschappen is een ontwerp voor twee binnenhoven op de Veste van Brandevoort gemaakt. Met een eigentijdse omlijsting in beton en staal en oog voor detail is een aantrekkelijke rondgang ontworpen voor een praktische semi-openbare buitenruimte.

Een ontwerp voor twee binnenhoven op de Veste van Brandevoort. De bouwblokken en binnenruimte vormen een klein onderdeel van de masterplannen, stedenbouwkundige plannen en inrichtingsplannen die projectarchitecten Paul van Beek, Maarten Ouwens en Rob Krier i.s.m. Grontmij vanaf 1997 opstelden voor de ontwikkeling van een compleet nieuw woonmilieu voor 7.500 woningen in dorpskern en buurten, bedrijvenpark, stadspark en landschap ten westen van Helmond.

Elk binnenhof biedt haar bewoners ruimte om de eigen auto te parkeren en/of via de achtertuin de woning te betreden. Met een eigentijdse omlijsting in beton en staal is, behalve de overgang van semi-openbaar naar privé, een aantrekkelijke rondgang ontworpen. Een Berceau of Trellis met klimplanten, verlichting en het logo van Brandevoort.  De schuttingen, tuinhekjes en toegangspoorten (hout) zijn mee ontworpen in het beeld. In de stijl is aansluiting gezocht op de architectuur van de hoven. Rijwegen en paden zijn uitgevoerd in gebakken klinkers. Het parkeren in een halfverharding wordt afgewisseld met solitaire bomen. Een mooi voorbeeld van productontwerp en haar betekenis voor het vormen van een aantrekkelijke en tijdloze ruimte waarvoor Natascha de detaillering heeft gedaan.

 

Opdrachtgever

Bouwfonds Woningbouw BV Eindhoven

Opdrachtnemer

Paul van Beek landschappen BNT i.s.m. Grontmij Noord-Brabant

Projectarchitecten

Natascha van den Ban en Paul van Beek

Oppervlakte

circa 1900 m2 (47 parkeerplaatsen) en 2200 m2 (57 parkeerplaatsen)

Uitgevoerd

2001-2002