Kloostertuin Rosmalen

Ontwerp en beplantingsplan

Het voormalig klooster te Rosmalen wordt een nieuwe zorglocatie voor mensen met een PG-indicatie. Een belevingsgerichte buitenruimte met bostuin, kruidentuin, vlindertuin, voel- en tasttuin en een wandel- en activiteitenpad zorgt voor een aangename en helende omgeving.

Compartijn is een zorgorganisatie die streeft naar het leveren van waardevolle, warme en persoonlijke zorg voor mensen met een iets grotere beurs. Hun locaties worden ingericht als luxe appartementen, in een omgeving die hen stimuleert om zo lang mogelijk en op zo veel mogelijk vlakken een eigen regie over hun leven te houden. Persoonlijkheid, eigen identiteit worden gewaardeerd. Zo worden de appartementen casco opgeleverd, zodat mensen hier hun eigen touch aan kunnen geven en is er geen strak regime in opsta- en ontbijttijden. Vanuit deze visie is het voormalig klooster op het landgoed Mariaburg te Rosmalen gerenoveerd en heringericht tot zorglocatie.

Ook de buitenruimte en het buiten kunnen beleven, zelfstandig of met naasten, is belangrijk in dit concept. Daarvoor is door Bureau Fonkel en Natascha van den Ban een belevingsgerichte buitenruimte ontworpen die is afgestemd op de mogelijkheden van bewoners met een PG (psychogeriatrie) indicatie. Een tuin waar zij zich thuis kunnen voelen en met plezier gebruik van kunnen maken. De herinrichting van het gebouw, architectuur en terrein (ligging eet- en woonkamer, terras, toegangsroute leveranciers e.d.) vormden een belangrijk uitgangspunt, net als de bosrijke omgeving. Met behoud van waardevolle elementen, zoals bestaande bomen, is zorgvuldig aangesloten op de nieuwe situatie. Om ook de logistiek goed te regelen is gebruik gemaakt van het bestaande asfalt als verhardingsmateriaal.

 

Het entreegebied krijgt in het ontwerp nieuwe allure met een groot eiland van gras, bomen en enkele grote zwerfkeien (als verwijzing naar het brabants landschap). Daarbij wordt de hoofdingang en architectuur van het gebouw geaccentueerd door een eigentijdse kruidentuin, geïnspireerd op de middeleeuwse kloostertuin.

In de zijtuin is in het verlengde van de eetzaal met terras (op +1 nivo) een ‘groeps’ terras, voel- en tasttuin en bostuin opgenomen. Hier is plaats om droog te zitten in de tuin, zelf te tuinieren of te mijmeren. Naar eigen behoefte kunnen via een slingerend wandelpad korte of langere rondjes worden gemaakt. Langs het wandel- en activiteitenpad zijn herinneringsplekken met bankjes opgenomen. Ook kunnen gebruikers in afzondering genieten van de natuur.

Het aanwezige bos vormt een prachtig decor. Voor bezoek, met name kinderen, is hier een speelroute ontworpen waarbij het hout van de te verwijderen Acacia’s wordt hergebruikt. Ook is er plek om dieren te houden zoals kippen, volière of geiten. Zo is de tuin niet alleen voor bewoners ingericht, maar ook voor familie en andere betrokkenen. Voor de veiligheid is op de overgang naar de aan- en afvoerroute over het terrein een bescheiden hekwerk opgenomen.

In deze belevingsgerichte buitenruimte is er altijd wel iets te doen, of om ergens naar toe te gaan. De beleving van de verschillende tuinen in alle facetten (sfeer, geur, kleur, seizoenen, etc.) wordt in grote mate bepaald door beplanting. Vanwege de doelgroep is rekening gehouden met niet-giftige plantsoorten, uitgewerkt in een beplantingsplan.

 

Opdrachtgever

Compartijn

Opdrachtnemer

Bureau Fonkel & Natascha van den Ban landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp

Projectarchitecten

Anke Wijnja en Natascha van den Ban

Uitgevoerd

Ontwerp en beplantingsplan 2016, uitvoering 2016-2017