Masterplan Park Vogelenzang *2

Juli 2024 Deel 2. FUNDAMENT & BALANS. In een bewonersmarkt middenin Park Vogelenzang te Spijkenisse afgelopen zaterdag, is het voorlopig Masterplan besproken met inwoners, stichtingen en belanghebbenden. Samen met (externe) leden van de projectgroep deed ik dat in mijn rol als landschapsarchitect en supervisor.

Samen, Fundament & Balans en Diversiteit & Faseren zijn wat mij betreft de sleutelwoorden in dit Masterplan; als Plan van Aanpak voor de komende jaren. Een bijzondere opgave om aan te mogen werken en meer en meer verbinding te creëren. Met elkaar, met de plek, met de planten en dieren én met de bodem en het water. Vandaag deel 2.

 

FUNDAMENT & BALANS
In het “Vooronderzoek Park Vogelenzang 2022” zijn de waarden en mogelijkheden voor het verbeteren van het park gebundeld. Dit is ‘met complimenten voor de integraliteit’ vastgesteld door het college met als doelstelling:

“Park Vogelenzang is weer een stadspark; de thuisbasis voor een groot deel van de flora en fauna in de stad en een plek waar bewoners graag komen! Uitgangspunt bij de ontwikkeling van het gebied is dat de huidige identiteit van het park -een bospark met begrazing- wordt versterkt. Dit door de aanwezige groen- en waterstructuren te behouden en versterken. En, samen met stakeholders, de recreatieve waarde van het park te verhogen.”

Zo is de opgave benaderd vanuit bodem, water en klimaat (milieu). En werken we samen aan een goed fundament voor behoud en ontwikkeling van de bestaande biotopen en leefgemeenschappen van planten en dieren. Dit is niet alleen goed voor het verbeteren van de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan recreatie en een aantrekkelijk vestigingsklimaat met o.a. gezonde lucht en koelte in warme periodes. Samen met stakeholders en bewoners hebben we, voorafgaand en tijdens het ontwerpproces, de wensen en ideeën voor (natuur)recreatie onderzocht. Steeds in gezonde balans met ecologie. Passend bij de draagkracht van het park vanuit bodem, water, planten en dieren.
Dat tegen elkaar afwegen en keuzes maken was niet altijd even makkelijk, maar wel een logisch gevolg werkend vanuit ecosysteem-denken als voorwaarde voor het voortbestaan van dit park. Het werd opgepakt, begrepen en uitgedragen. Het is fijn om te zien hoe betrokken partijen begaan zijn met de aanwezige natuur. Vleermuizen, oeverzwaluwen, ijsvogels, egels, vlinders, maar ook oprukkende brandnetels, braam en nog veel meer wordt goed in de gaten gehouden. Eigenaarschap en verbinding groeit.

 

Binnenkort deel 3 over DIVERSITEIT & FASEREN. Wil je alvast meer weten? Kijk dan hier: https://lnkd.in/eAU79r4g

 

Projectgroep:
Gemeente Nissewaard o.l.v. regievoerder Katja Beeker (vooronderzoek / schetsontwerp) / o.l.v. projectleiders Michael Sloot en Johan van Stralen (voorlopig masterplan), VanderHelm Bedrijven, De Aquanoom B.V., Bomenwacht Nederland, Femke Bruinsma, Natascha van den Ban i.s.m. Bieke Van Hees.